RSS vir

Revija Rast, št. 5-6/2015

Rasto Božič, odgovorni urednik: Ob koncu uredniškega mandata

V rokah držite snopič zadnje letošnje dvojne številke Rasti, ki vam jo njeno uredništvo v zadnji postavi pošilja v branje kot zadnjo v šestih letih svojega urednikovanja. Poldrugi mandat, ki nam ga je zaupala ustanoviteljice revije, Mestna občina Novo mesto, mu namreč z novim letom poteče.

več » (pdf)

Revija Rast, št. 3-4/2015

Rasto Božič, odgovorni urednik: Spomnimo se zgodovine

Poletno dvojno številko 26. letnika dolenjsko-belokranjske pokrajinske revije Rast v roke naših bralcev pošiljamo v času, ko se skupaj z Evropo in Evropsko zvezo – v katero so njene predvsem novejše članice še nedavno tako verjele – soočamo z nepopisnim valom prebežnikov vseh mogočih državnosti Bližnjega in Srednjega vzhoda ter Afrike.

več » (pdf)

Revija Rast, št. 1-2/2015

Rasto Božič, odgovorni urednik: Novomeških 650 ali 6.000 let?

Koliko je Novo mesto staro in ali je kje sploh novo? To je vprašanje, ki ga ob njegovi letošnji 650-letnici podelitve mestnih pravic zastavljamo v uredništvu Rasti.

več » (pdf)

Revija Rast, št. 5-6/2014

Rasto Božič, odgovorni urednik: Ob koncu leta in za naprej

Zadnja, dvojna številka 25. letnika Rasti prihaja pred svoje naročnike in bralstvo z najmanj enomesečno zamudo. V uredništvu smo namreč v prejšnji številki njen izid napovedali za lanski december, ker pa smo – a ne po svoji krivdi – zamujali že z drugo lansko dvojno številko, ki je nato izšla v decembru, smo morali njen izid nekoliko premakniti.

več » (pdf)

Revija Rast, št. 3-4/2014

Rasto Božič, odgovorni urednik: Spomin in hkrati svarilo

V letu, ko v Evropi obeležujemo stoletnico začetka prve svetovne vojne in ko na skrajnem vzhodu Evrope ter v ne tako oddaljenem svetu fanatičnega islama vnovič grozijo z orožjem, tudi uredništvo Rasti v novi, jesenski in drugi dvojni številki njenega 25. letnika tej temi namenja nekaj strani.

več » (pdf)

Revija Rast, št. 1-2/2014

Rasto Božič, odgovorni urednik: Tudi to bomo preživeli

Združeni, prva in druga številka letošnje Rasti oziroma prva dvojna številka njenega 25. letnika, ki ji bosta v zgodnji in kasni jeseni sledili še dve dvojni, prihaja v roke naših bralcev s skoraj poletno zamudo, ki jo lahko pojasnimo zgolj z višjo silo, na katero uredništvo Rasti ne more vplivati. V imenu naših izdajateljev in na svojo pobudo se namreč lahko uredništvo svojim bralcem zanjo le opraviči, hkrati pa tudi številnim avtorjem, ki kljub temu, da morajo na plačilo za svoje prispevke kot po pravilu čakati nerazumno dolgo, z revijo še vedno sodelujejo.

več »

Revija Rast, št. 5-6/2013

Rasto Božič, odgovorni urednik: Nekdo nas vleče za nos

»Evropa in ves razviti svet sta spoznala, da je predkrizni razvoj zašel v slepo ulico. Z njim smo naravi zadali izjemne rane, v odpravo teh posledic pa bo treba vložiti ogromne vsote denarja. V pretekli ekonomiji sta bila tudi kot uspešni kategoriji priznana zgolj neprestana rast in dobiček, sedaj pa si moramo priznati, da ne sodita več na prvo mesto. Nasprotno mora to pripasti zdravemu okolju, zadovoljstvu, sreči in polnim medčloveškim odnosom, kar smo ocenili tudi kot našo razvojno možnost,« je ena izmed misli našega osrednjega gosta, arhitekta in šentrupertskega župana Ruperta Goleta.

več »

Revija Rast, št. 3-4/2013

Rasto Božič, odgovorni urednik: Prevetritev vprašanja novomeškega mestnega jedra

Večji del pričujoče poletne številke Rasti je njeno uredništvo pretežno posvetilo Novemu mestu, njegovim avtorjem in njegovemu središču oziroma zgodovinskemu mestnemu jedru.

več »

Revija Rast, št. 1-2/2013

Rasto Božič, odgovorni urednik: Rast vnovič in še vedno z vami

Pomlad, ki je po dolgi zimi v deželo prinesla težko pričakovano odjugo, je postregla tudi z novo, dvojno številko in novim, 24. letnikom naše pokrajinske revije Rast

več »

Revija Rast, št. 5-6/2012

Ivan Gregorčič: Jože Škufca (1934 – 2012)

Sredi leta, ki se izteka (8. junija), je tiho in preveč neopazno odšel od nas Jože Škufca, profesor slovenščine, pedagoški svetovalec, dolgoletni predstojnik Območne enote Zavoda Republike Slovenije za šolstvo Novo mesto in prvi glavni urednik Rasti.

več »

Revija Rast, št. 3-4/2012

Rasto Božič, odgovorni urednik: Čigavi smo?

Na straneh tokratne dvojne številke Rasti prinašamo več z zgodovino povezanih prispevkov, med katerimi mladi novomeški zgodovinar Jakob Polenšek piše o usodi dr. Josipa Režka, ki je med letoma 1924 in 1935 županoval Novemu mestu, v mestno zgodovino pa so se urezale njegove besede »Ave triumphator«, s katerimi je na slavnostnem sprejemu, 27. julija 1924, pozdravil rojaka in olimpijskega zmagovalca Leona Štuklja.

več »

Revija Rast, št. 1-2/2012

Rasto Božič, odgovorni urednik: Bodimo svetlogledi!

Spoštovani naročniki in drugo bralstvo revije Rast! Prva dvojna številka njenega 23. letnika je končno pred vami. Sicer pozno, a bolje kot nikoli.

več »

Revija Rast, št. 6/2011

Rasto Božič, odgovorni urednik: V spominu bo ostala njegova prešernost

Ko sem 21. oktobra prebral novico, da je v svojem 84. letu umrl Tone Pavček, sem se spomnil njegovih besed, s katerimi je ta dolenjski ljudski pesnik sonca in življenja ter častni občan treh dolenjskih občin pred štirimi leti ob praznovanju svoje 80-letnice pozdravil občinstvo prepolne Trdinove dvorane novomeške Knjižnice Mirana Jarca: »Človek ni kriv, če je toliko star, krivo je življenje, ki je lepo, jaz pa sem si izmislil tisto besedo, da dvorim le eni oblasti, življenju,« ter dodal, »preživel sem in živel za besedo in tudi z besedo za domovino, kar ni slabo.« Nato se je prešerno nasmejal.

več »

Revija Rast, št. 5/2011

Rasto Božič, odgovorni urednik: Zadostujejo poštenost, iskrenost in zanesljivost

Preteklih ducat let – kar tri štiriletne mandate – je svetu revije Rast predsedovala Staša Vovk, zagnana novomeška kulturna delavka in navdušenka za kulturo. Revija je v določeni meri tudi sad njenih naprezanj in, kot je članom uredništva povedala pred nedavnim pretekom njenega tretjega mandata, si želi, da Rast ohranimo kakovostno, kot je bila vseh njenih 22 let izhajanja, hkrati pa se ne smemo izogibati izzivom časa.

več »

Četrta številka, leto 2011

Rasto Božič, odgovorni urednik: Kultura je kapital!

Dvajsetletni prehod slovenske družbe iz ureditve, v kateri je človek nadzoroval sočloveka, v ureditev, v kateri človek izkorišča sočloveka, je usodno ožigosal tudi slovensko kulturo. Kaj se z njo dogaja, je na pomladnem pesniškem večeru Medkulturne literarnice novomeškega Društva za razvijanje prostovoljnega dela v klubu LokalPatriot uvodoma orisala novomeška pesnica in kulturna delavka Klavdija Kotar. Ker menimo, da njene misli tehtno odražajo splošno stanje in da se dotikajo tudi naše revije, smo si z njenim dovoljenjem njene besede sposodili za uvodnik poletne številke Rasti.

več »

Druga in tretja številka, leto 2011

Rasto Božič, odgovorni urednik: Pomembna je ohranitev jezika in ne oblika njegovega zapisa

Sredi maja so v Novem mestu priredili 34. dolenjski knjižni sejem, katerega osrednji gost, ugledni tržaški pisatelj Boris Pahor, je poudaril pomen maternega jezika in kot je dejal, so vsi jeziki veliki. Majhnih ni, so pa jeziki, ki teptajo jezike manjših narodov, je podprt z lastno izkušnjo opozoril.

več »

Prva številka, leto 2011

Rasto Božič, odgovorni urednik: EPK 2012 ali Evropska prestolnica kulture 2012?

Uredništvo revije Rast vstopa v novi, 22. letnik z mešanimi občutki. Po zapletih, ki so povzročili izpad lanske oktobrske številke – zaradi česar se našim bralcem in naročnikom opravičujemo – smo glede na zagotovilo z vrha občine izdajateljice, Mestne občine Novo mesto, menili, da smo glavne denarne težave prebrodili. Tudi uvodnik lanske zadnje številke, ki je zaradi omenjenega izšla šele januarja letos, se je uredniku zapisal v dobri veri, da so glavne težave z izdajanjem Rasti mimo. Pa se je uštel, saj so nedavna proračunska usklajevanja vnovič v ospredje postavila politično kupčkanje. Po njih naj bi Rast letos pisali, urejali, tiskali in izdajali s tretjino denarja manj kot lani, vendar se na srečo tako neugoden scenarij ni uresničil.

več »

Četrta in peta številka, leto 2010

Rasto Božič, odgovorni urednik: Rast ostaja v sedlu

Enaindvajseti letnik revije Rast njegovo uredništvo zaključuje s pričujočo dvojno, decembrsko številko 4-5, hkrati pa se vsem njenim bralkam in bralcem ter naročnicam in naročnikom opravičuje za izpad oktobrske številke. Zaradi nekoliko v preteklosti pomešanih finančnih štren, ki smo jih letos pretežno uspeli razvozlati in postaviti v drugače zasnovane statve, nam je denarja za njeno pripravo in tisk zmanjkalo. Tako smo se morali eni letošnjih številk odpovedati, ta neljuba odločitev uredništva pa je Rast odrešila hipoteke minulih let in jo za naslednja leta trdneje posadila v sedlo.

več »

Tretja številka, leto 2010

Rasto Božič, odgovorni urednik: Je tudi Rast orožje?

»Knjiga je orožje, vzemi jo v roke,« je po Bertoltu Brechtu ob slavnostnem odprtju majskega, 33. dolenjskega knjižnega sejma v Galeriji Krka v Novem mestu povzel slavnostni govornik, ravnatelj novomeškega Anton Podbevšek Teatra in osrednji gost tokratne pomladno-poletne Rasti Matjaž Berger.

več »

Prva številka, leto 2010

Rasto Božič, odgovorni urednik: Tretje desetletje Rasti

več »

Druga številka, leto 2010

Rasto Božič, odgovorni urednik: Kultura ali politika?

več »